Ғалымдар көбінде қызанаққа, бұрышқа және қарбызға айрықша қызыл түс беретін ликопиннің тек дәрумендік емес,психикалық денсаулыққа да әсері барын дәлелдеуде. Жаңа зерттеу бұл табиғи антиоксиданттың депрессия белгілерін жеңілдетуге көмектесуі мүмкін екенін көрсетті.
Ликопин – табиғи пигмент әрі күшті антиоксидант. Бұған дейін ол:
Сонымен қатар, ликопин көздің көру қабілетін, терінің серпімділігін сақтауға көмектесіп, жасушалардың қартаюын баяулатады.
Chongqing медициналық университетінің ғалымдары тышқандарға тәжірибе жасаған:
Нәтижесінде ликопин алған тышқандар белсенді болып, әлеуметтік байланысқа жиі ұмтылды және тәтті сусынға қызығушылық танытты. Бұл олардың көңіл-күйінің көтерілгенін және депрессияға тән белгілердің азайғанын көрсетті.
Зерттеу барысында ликопиннің ми жасушаларына оң ықпал ететіні дәлелденді. Ол:
Қарапайым тілмен айтқанда, ликопин – миға «энергия беретін тыңайтқыш».
Оны тек дәрі түрінде емес, тағам арқылы да қабылдауға болады. Бірақ айырмашылық бар:
Сондықтан дәстүрлі қызанақ соусы мен томат пастасы – денсаулыққа пайдалы әрі дәмді таңдау.
Ғалымдар нәтиже бергенімен, зерттеу жануарларға жасалған. Сондықтан нақты «қызанақ жесеңіз – депрессия кетеді» деп нақты айтуға ерте. Бірақ мамандардың пікірінше, болашақта табиғи қосылыстар, соның ішінде ликопен, психикалық денсаулықты қолдауда қосымша құралға айналуы мүмкін.
Ликопин – тек қызанаққа түс беретін зат емес. Ол – жүрек-қантамыр жүйесін қорғайтын, қатерлі ісік қаупін төмендететін және миға күш-қуат беретін табиғи антиоксидант.