Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
10 000 тг

Лицензия №23019645 от 06.09.2023

300 000 тг

Лицензия №24358082 от 25.07.2024

Нутрициологтар кеңесі: Аптасына неше рет ірімшік жеу керек?

Сарапшы, спорт журналисі
11.09.2025, 07:27

Ірімшік – дәруменге, ақуызға, кальцийге бай тағам. Бірақ оны күнделікті таңғы, түскі және кешкі асқа жеу ағзаға пайдалы ма, әлде зиян ба? Диетологтар ірімшіктің пайдасы мен қауіпті тұстарын түсіндірді.

барлық фото: ашық дереккөздерден алынған
Реклама
Реклама

Ірімшіктің құндылығы

Ірімшік – ақуыздың, кальцийдің, мырыш пен фосфордың сенімді көзі. Әсіресе вегетариандық диета ұстанатындар үшін ол аса маңызды.
Сонымен қатар, В тобының дәрумендері (B2, B9, B12) бар. Ал кейбір ірімшік түрлерінің қыртысында өмір сүретін пробиотиктер ішек микрофлорасын нығайтып, иммунитетті күшейтеді.

Қанша рет жеуге болады?

Нутрициологтар кеңесі: «Ірімшікті аптасына 2–3 рет тұтыну жеткілікті. Әр тамаққа қосу калория мен тұздың шамадан тыс жиналуына әкелуі мүмкін».

Ірімшік – жоғары калориялы тағам. Ондағы қаныққан май қышқылдары мен натрий жүрек-қан тамырлары аурулары мен артық салмақ қаупін арттырады.

Қалай үйлестірген дұрыс?

  • Бір тамақта ірімшік жесеңіз, йогурт секілді басқа сүт өнімдерін қоспаған жөн. Оның орнына жеміс таңдаған дұрыс.
  • Жаңа піскен және қатты ірімшік түрлерін алмастырып отыру ағзаға пайдалы.
  • Лактозаға төзімсіз адамдар үшін қой немесе ешкі сүтінен жасалған ірімшік жеңілірек қорытылады.
  • Кейде бір бокал қызыл шараппен үйлескен ірімшік дастарханның сәнін келтіреді. Бірақ басты қағида – тепе-теңдік.

Ірімшікті «зиянды» деп жоққа шығаруға болмайды. Ол — құнды тағам, дұрыс мөлшерде қолданылса денсаулыққа пайдасы мол. Бірақ күнделікті әр асқа қосу ағзаға артық салмақ түсіреді. Ең дұрыс шешім — ірімшікті аптасына бірнеше рет, басқа жеңіл протеиндермен (балық, құс еті, бұршақ дақылдары) үйлестіріп тұтыну.

Реклама
Реклама

Серіктес жаңалықтары