Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
10 000 тг

Лицензия №23019645 от 06.09.2023

300 000 тг

Лицензия №24358082 от 25.07.2024

10 000 тг

Лицензия №23019645 от 06.09.2023

300 000 тг

Лицензия №24358082 от 25.07.2024

Қыркүйек айының 7 суперфуды: жаңа маусымды қуатпен бастайық

Сарапшы, спорт журналисі
01.09.2025, 08:30

Қыркүйек – жаңа бастамалардың айы. Жаздың қарбалас күндерінен кейін ағза тыныштық пен теңгерім іздейді. Дәл осы кезде маусымдық жеміс-жидек пен көкөністер ағзаны қайта қалпына келтіруге көмектеседі.

барлық фото: ашық дереккөздерден алынған
Реклама
Реклама

Диетологтардың айтуынша, дұрыс таңдалған маусымдық тағамдар ағзаға қажетті дәрумендер мен минералдарды табиғи жолмен береді:


1. Інжір – жаздың соңғы тәтті сыйы

Інжір талшыққа бай, ол ішектің жұмысын жақсартып, тоқтық сезімін ұзақ сақтауға көмектеседі. Сонымен қатар кальций, калий және табиғи антиоксиданттар бар. Таңғы асқа немесе жеңіл тіске басарға таптырмас таңдау.

2. Жүзім – шағын әрі қуатты жеміс

Қыркүйек – жүзімнің айы. Әсіресе қара жүзім полифенолдарға, оның ішінде жүрек саулығын қорғайтын резвератролға бай. Табиғи қант, дәрумендер мен су ағзаны сергітіп, күні бойы энергия береді.

3. Жаңғақ – қуат қапшығы

Жаңа жиналған жаңғақтар қыркүйекте дәл керегі. Омега-3 май қышқылдарына, өсімдік ақуызына және минералдарға бай. Жадыны күшейтеді, жүрек-қан тамырларын қорғайды. Күніне бір уыс жеткілікті.

4. Қарақат жапырағы (cavolo nero) – жасылдар патшасы

Бұл көкөніс дәрумендердің (А, С, К) және темір, кальцийдің қуатты көзі. Иммунитетті көтеріп, ағзаны тазартады. Сорпаға, бұқтырмаға немесе жеңіл қуырып жеуге болады.

5. Алма – күзгі жайлылықтың символы

Қыркүйек алмаларының дәмі бай әрі хош иісті. Пектин атты талшық холестеринді реттеп, қандағы қант деңгейін тұрақтандырады. Жұмысқа немесе мектепке алуға ыңғайлы жеңіл тағам.

6. Қақ (хурма) – табиғи антиоксидант

Қыркүйектің соңында алғашқы қақтар піседі. Оның құрамындағы каротиноидтар мен С дәрумені ағзаны зиянды еркін радикалдардан қорғап, иммунитетті күшейтеді. Сонымен қатар А дәрумені мен табиғи қанттар терінің жағдайын жақсартып, оны ылғалдандырады. Талшыққа бай бұл жеміс ас қорыту жүйесінің жұмысын жеңілдетіп, ішектің дұрыс қызмет етуіне ықпал етеді. Ал құрамындағы қарапайым қанттар ағзаны табиғи жолмен қуаттандырып, шаршауды басады.

7. Аскөк (фенхель)  – жеңіл әрі ас қорытуға пайдалы

Шайырлы иісі бар бұл көкөніс ас қорытуды жеңілдетіп, іштің кебуін азайтады. Калориясы төмен, ал суға бай. Салатқа, пешке немесе буға пісіріп қолдануға қолайлы. 

Қыркүйек – ағзаны табиғи жолмен сергітіп, жаңа маусымды қуатпен бастауға ең ыңғайлы кезең. Жеміс-жидек пен көкөністерді дұрыс үйлестіріп тұтыну иммунитетті көтеріп қана қоймай, көңіл-күйді де жақсартады.

Реклама
Реклама

Серіктес жаңалықтары