Қуырылған картоп – әлем бойынша ең танымал тағамдардың бірі. Балалардан бастап ересектерге дейін барлығы сүйсініп жейтін бұл жеңіл ас күнделікті дастарқаннан орын алса да, тамақтану мамандары оның шамадан тыс тұтынылуы денсаулыққа қауіп төндіретінін ескертеді.
British Medical Journal жариялаған соңғы зерттеуде 1984 жылдан 2021 жылға дейінгі аралықта 205 мың адамның тамақтану әдеттері сарапталған. Нәтижесінде:
Италиядағы Istituto Superiore di Sanità маманы Лаура Россидің айтуынша, картоптың жаңа тағамдық пирамидадағы деңгейінің төмендеуі оның гликемиялық индексіне емес, негізінен қуырылып тұтынылуына байланысты. Қуырылған картоп көп мөлшерде май мен тұзды қамтитындықтан, теңгерімсіз ас мәзіріне себеп болуы мүмкін.
Дегенмен, картоптан толықтай бас тартудың қажеті жоқ. Маман кеңестері бойынша қуырылған картопты пайдалырақ етуге болады:
Қуырылған картопты толықтай шектеу міндетті емес. Ең бастысы – шамадан тыс асыра пайдаланбау және дұрыс қуыру тәсілін таңдау. Осы қарапайым ережелерді сақтай отырып, сүйікті тағамды ешқандай ағзаны қинауынсыз жеуге болады.