
Жаздың аптапты күндерінде ауыр тамақ ағзаны шаршатып, ұйқыны бұзуы мүмкін.
Жаз мезгілінде күннің аптап ыстығы ағзаны әдеттегіден артық жұмыс істеуге итермелейді — ол дене температурасын реттеуге тырысады. Бұл ретте ауыр, майлы және тұзды тағамдар ағзаға қосымша салмақ түсіріп, ұйқының сапасына, энергия деңгейіне кері әсер етуі мүмкін.
Биолог және нутриционист Гайя Готтарди түсіндіргендей:
"Тепе-теңдікті сақтай отырып, жеңіл әрі жаңа өнімдерді таңдаған дұрыс. Бұл тек ыстықты жеңілдетіп қана қоймай, жақсы ұйықтауға да көмектеседі."
Дәрігердің айтуынша, жазғы кешкі асты дұрыс ұйымдастыру үшін тұзды, қантты, майлы және қуырылған өнімдерден бас тарту қажет. Мысалы:
Мұндай тағамдар сусыздануға, қан қысымының көтерілуіне, ұйқысыздыққа және жалпы әлсіздікке себеп болуы мүмкін.
Қара бидай, арпа, квиноа, қоңыр күріш – ұзақ уақыт тоқтық сезімін береді.
Балық (әсіресе скумбрия, тунец), тауық еті, жұмыртқа, тофу, рикотта немесе фета ірімшігі.
Құрамы: қайнатылған фарро, қызанақ, қияр, бұрыш, қара зәйтүн, фета, лимон шырыны, зәйтүн майы, базилик. Әсері: жеңіл, бірақ тойымды.
Құрамы: пісірілген киноа, авокадо тілімдері, ысталған немесе маринадталған лосось, грильденген цуккини, күнжіт дәндері, лайм шырыны.
Құрамы: вареный ноқат, тахини, лимон шырыны, сарымсақ, EVO майы. Қосымшаға: сәбіз, балдыркөк, аскөк, тұтас дәнді наннан тосттар.
Құрамы: 2 жұмыртқа, жалбыз, ақжелкен, базилик. Қосымшаға: руккола, апельсин және аскөктен салат.
Жазғы кешкі ас тек тойыну емес, денсаулықты сақтау және эмоциялық тепе-теңдікке жетудің амалы. Тамақтану – біздің көңіл-күйімізбен тығыз байланысты. Сондықтан да жеңіл, түрлі-түсті және пайдалы кешкі ас тек денені емес, жан дүниені де тыныштандырады.
"Физикалық және эмоциялық аштықты ажыратуды үйрену – нағыз жазғы бақыттың кілті." — Гайя Готтарди, нутрициолог.