
Кешкі ас — тәуліктің соңғы үлкен тамағы, және ол біздің денсаулығымыз бен ұйқымызға тікелей әсер етеді. Егер сіз артық салмақтан арылуды көздесеңіз, кешкі уақытта не жейтініңізге ерекше мән беруіңіз керек.
Диетологтардың пікірінше, кейбір өнімдер кешкі аста рационда болмауы тиіс, себебі олар зат алмасуды баяулатып, май жинауға ықпал етеді.
Кешкі асқа немесе одан кейінгі уақытта тәтті тағамдарды жеу (әсіресе десерттер) ағзаға қажетсіз глюкоза жүктемесін тудырады. Бұл инсулиннің күрт бөлінуіне әкеліп, май ретінде жиналатын энергияны арттырады. Сонымен қатар, кешкі тәттілер ұйқының сапасына кері әсер етеді. Мысалы: Торттар, шоколадтар, қант қосылған сүт өнімдері, тәтті печеньелер.
Қуырып дайындалған, соуспен көмкерілген тағамдар кешкі уақытта өте ауыр. Олар асқазанда ұзақ қорытылады және ұйқыны бұзады. Сонымен қатар, құрамында жасырын қант пен тұз көп болады, бұл ағзаны сусыздандырып, ісінуді арттырады. Мысалы: Фастфуд тағамдары (бургер, фри), қою соустардағы ет өнімдері, майлы еттер
Индустриялық жолмен өңделген ет өнімдерінде көп мөлшерде тұз, май және консерванттар болады. Олар тәулігіне 1-2 реттен жиі қолданылса, салмақ қосуға және жүрек-қан тамырлар жүйесіне зиян келтіруі мүмкін. Мысалы: Шұжықтар, салями, ветчина, қақталған еттер.
Диетолог Лучия Поне атап өткендей: “Кешкі уақыттағы алкоголь — бұл салмақ тастау процесін саботажға ұшырататын негізгі себептердің бірі”. Бір бокал шараптың өзі де инсулин деңгейін бұзып, аштық сезімін күшейтеді. Оның үстіне, алкогольмен бірге жиі тұзды немесе майлы тіскебасарлар қолданылады. Мысалы: шарап, коктейльдер, аперитивтер, тұзды жаңғақтар, крекерлер.
Салмақ тастағыңыз келсе, кешкі уақытта жеңіл, оңай қорытылатын тағамдарды таңдаңыз. Қантты, майлы, өңделген және алкогольді өнімдерден аулақ болу — салауатты өмір салтын қалыптастырудың маңызды бөлігі. Бұл тек дене бітіміңізге ғана емес, ұйқы сапасына да тікелей әсер етеді.