
В12 – жүйке жүйесінің жұмысы мен қан түзу үшін таптырмас дәрумен. Рационға қажетті өнімдерді қосу арқылы оның жетіспеушілігінің алдын алуға болады. Ал егер тағамнан жеткілікті алу қиын болса, дәрігердің кеңесімен арнайы қоспалар қабылдауға болады.
B12 немесе кобаламин, ағзамыздың қалыпты жұмысын қамтамасыз ететін маңызды дәрумендердің бірі. Ол жүйке жүйесінің саулығына, қан түзу процесіне және энергия алмасуына тікелей әсер етеді.
Негізгі функциялары:
Ересектерге тәулігіне шамамен 2–3 мкг, ал жүкті және емізулі әйелдерге 7,6 мкг-қа дейін В12 қажет.
B12 дәрумені негізінен жануар тектес тағамдарда кездеседі. Міне, оның ең бай көздері:
Өнім | B12 мөлшері (мкг/100 г) |
---|---|
Қой/сиыр бауыры | 70.7 |
Тауық бауыры | 16.6 |
Сиыр еті | 2.6 |
Шошқа еті | 0.8 |
Тауық еті | 0.3 |
Албырт | 4.0 |
Туна балығы | 9.0 |
Мидия | 12.0 |
Жұмыртқа | 1.1 |
Сүт | 0.5 |
Сүзбе | 0.7 |
Ірімшік (Чеддер) | 1.3 |
Кей жағдайларда тағамнан ғана жеткілікті мөлшерде B12 дәруменін алу қиын болуы мүмкін. Әсіресе, бұл вегетариандық немесе вегандық диета ұстанатын адамдарға, сондай-ақ асқазан-ішек жолының сіңіру қабілеті төмендеген жандарға тән. Мұндайда дәрігерлер биологиялық белсенді қоспаларды (ББҚ) немесе дәрумен кешендерін ұсынады.
Маңызды:
ББҚ – дұрыс тамақтанудың орнын баспайды, бірақ B12 тапшылығын толтырудың тиімді қосымша тәсілі бола алады.