
“Жаман” холестериннен арылғыңыз келе ме? Дәрігерлер қымбат дәрілердің орнына қарапайым жеміс–жидектерді ұсынады – олар артерияны тазартып, жүректі ұзақ жылдарға сақтайды.
Жеміс–жидектер – тек дәрумен емес, LDL ("жаман") холестеринді төмендететін табиғи құрал. Доктор Саша Соррентиноның айтуынша, жеміс–жидектердегі еритін талшықтар, әсіресе пектин, ішекте өт қышқылдарына байланып, оларды ағзадан шығарады. Ал бауыр жаңа өт қышқылдарын жасау үшін қандағы холестеринді пайдаланады. Нәтижесінде LDL деңгейі төмендейді.
LDL ағзаға қажет болса да, ол тотығып кеткен жағдайда артерия қабырғаларына жиналып, атеросклероз қаупін арттырады.
Мұнда жеміс–жидектер тағы да көмекке келеді:
Соррентино жеміс–жидектерді тұтас күйінде, қабығымен жеуді ұсынады – дәл сол кезде әсері күшейеді.
Доктор Соррентино кеңес береді:
Өндірістік шырындар – пайдалы жеміс–жидектің баламасы емес.
Қосымша қант LDL-ді азайтпайды, керісінше, холестеринді арттырып, қабынуды күшейтеді. Сондықтан шырынды шектеп, жеміс–жидектерді тұтас күйінде жеген дұрыс.
Жеміс–жидектер – қолжетімді әрі дәмді профилактика. Олар LDL-ді азайтып, HDL ("жақсы") холестеринді арттырады, қан тамырларын қорғайды. Бірақ басты шарт – дұрыс тамақтануды белсенді өмір салтымен үйлестіру.